sobota 2. května 2015

Jak zhubnout?

„Jak zhubnout?" - otázka, která trápí spoustu lidí, kteří by chtěli změnit svou postavu. Co a kdy cvičit? Jak se stravovat ? Čemu se rozhodně vyhnout? Pokusím se vám sem shrnout ty nejdůležitější zásady zdravého hubnutí! :) Rozhodně se vyhněte hladovění, přejídání a následného zvracení, a ostatních "nápadů", které vám akorát zničí vaše zdraví. A to je přece to nejcennější co máme, ne? :)

Jak se stravovat ?

Určitě by jste se měli vyhnout mastným, smaženým, tučným a přeslazeným jídlům, jako jsou například brambůrky, čokolády, bubble tea (Jen tak pro zajmavost: 0,5 litrů tohoto nápoje má více než 1000 kcal),  různé sušenky, slané tyčinky, ale také rýžové chlebíčky, které i když se občas tváří, že jsou zdravé, tak rozhodně ne! :) Tak a teď pár rad, které byste měli dodržovat.
- Bílé pečivo nahraďte celozrnným (ne tmavým, to je pouze obarvené)
- Místo sladkých, perlivých minerálek si radši dejte čistou vodu, 100% džusy, vodu s citronem
    • Můj tip: Do vody s vymačkaným/nakrájeným citronem přidejte také plátky okurky. Chutná skvěle a navíc také působí jako detox. :)
- Klasickou bílou mouku můžete nahradit celozrnnou
- Jezte pravidelně po 2-3 hodinách, takové porce, aby jste nebyli přecpaní, ale zároveň neměli hlad
- K snídani si můžete dopřát 1-3 čtverečky více% čokolády (aspoň 70+)
- Ráno si také dejte zelený čaj, urychlí vám metabolismus
- Ovoce jezte spíše dopoledne, obsahuje hodně sacharidů
- Zeleninu zase můžete jíst během celého dne :)

Cvičení

Měli by jste cvičit minimálně 20 minut, protože teprve potom začíná tělo spalovat tuky. Cvičte max. hodinu. Pokud chcete hubnout, tak dělejte 3-5x týdně kardio. Kardio je jakákoliv aktivita, u které se zpotíte. Ale nedělejte pokaždé to samé, tělo si na to zvykne a přestane spalovat. Mezi kardia patří např. kolo, brusle, běh, fotbal, volejbal, ale i kardia z YT. Stačí si do vyhledávače napsat "kardio" a najde vám jich spousta. Stačí si jen vybrat, které vám bude vyhovovat. Dobrá videa mají např. Fitnessblender. Já osobně bych 1-2x týdně zařadila posilování. Nějaké cviky jsem psala v minulém článku, tak se můžete podívat tam. :) 

Co by nemělo chybět ve vaší kuchyni :)

Vypíšu vám sem pár základních potravin, které se hodí na hubnutí:) 
- Ovesné vločky, celozrnná mouka, celozrnné pečivo, musli, musli tyčinky
- Celozrnné těstoviny a kuskus
- Kuřecí maso, krůtí maso, ryby..
- Ovoce, zelenina, ořechy, více% čokoláda
- Tvaroh (ale dávejte si ho spíše večer, protože se dlouho tráví), bílý jogurt, žervé, cottage
- Šunka s hodně % masa, sýr do 30% tuku
- Olivový nebo kokosový olej

Vzorový jídelníček

Sn- ovesná kaše s ovocem a oříšky, více% čokoláda
Sv- Mísa ovoce (banán, hrozny, pomeranč, jahody..) aspoň 3 druhy
Ob- Vepřové maso s brambory + zelenina
Sv- Celozrnný chléb s žervé, šunkou, sýrem + zelenina
Ve- Kuřecí maso s kuskusem + zelenina

Ještě bych vám na závěr chtěla říct, abyste se nekoukali na váhu, ale pouze na zrcadlo! :) Váha je hodně individuální, protože každý člověk má jinak těžké kosti, a navíc svaly váží mnohem více než tuk:)
Doporučuji se před začátkem hubnutí vyfotit, a po nějaké době (aspoň měsíc) znovu, abyste viděli tu cestu, kterou jste prošli :) Nezoufejte a nevzdávejte to, pokud uvidíte jen malý pokrok, protože pořád dáváte na prdel těm, kteří sedí na gauči a cpou se brambůrky! :) 




7 komentářů:

  1. Ahoj, úžasný blog :) naozaj si to krásne zhrnula :) akurát by som sa chcela opýtať na tie musli tyčinky , ,, čítala som že aj keď sa tvária zdravo na pohlad , často krát su ako obyčajný keksík , teda kaloricky alebo tukovo . Teda , že vobec niesú zdravé ako sa tvária . čo si o tom myslíš ? počula si už niečo také ? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc děkuju :)
    Ano je pravda, že ne všechny musli tyčinky jsou zdravé:/ Hlavně třeba ty s čokoládovou polevou.. musíš se podívat na složení:)
    Mezi ty hodně dobré patří hlavně oříškové, můžu doporučit De nuts (láska na první ochutnání! :D) a nebo Maxi Nuta :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem za objasnenie aj za doporučenie :) určite vyskušam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Podle mě parádní tipy. Hlavně ty týkající se stravování. Úprava jídelníčku je prostě nezbytná pokud se člověk snaží zhubnout. Můžu ale říct, že mně se třeba dost osvědčil i zelený čaj. Konkrétně jsem užívala zelený čaj Pharmanex Tegreen protože ten nemá tolik vedlejších účinků jako klasický sypaný zelený čaj.

    OdpovědětVymazat